TAALRIJK.BE ZOEKT EEN OVERNEMER! HEB JE INTERESSE OM DEZE MOOIE WEBSITE VERDER TE LATEN BLOEIEN? NEEM CONTACT MET ME OP VIA INFO@TAALRIJK.BE

1. Downloads en leuke links rond clusterklanken

om met anderstalige nieuwkomers en leerlingen aan de slag te gaan.

2. Activiteiten rond klanken (algemeen)

om met anderstalige nieuwkomers en leerlingen aan de slag te gaan.

 

- Collage maken: Maak per tweeklank, korte of lange klanken of clusterklank een affiche met prenten uit tijdschriften of tekeningen. Noteer ook telkens de benamingen. Bijvoorbeeld: "ui"; huis, duif, luis, muis, kuizen, vuil, muil, tuin, ... Je kan ook zinnetjes toevoegen aan deze collage.

 

- Powerpoint maken: Maak een powerpoint waarbij de anderstalige leerling per slide één prent zoekt horende bij een bepaalde tweeklank, korte of lange klank of clusterklank. Leuk om zelfstandig aan te werken in de klas. Nadien kan de leerling de woorden opnieuw lezen = extra inoefenmateriaal. Ook hier kan gewerkt worden met zinnen.

 

- Ganzenbord: Maar een slinger met de woorden uit de "beeld- en woordkaartjes" en speel Ganzenbord: Rol met de dobbelsteen en lees het woord van het vakje waar je op terecht komt. Is het woord juist ,dan mag je blijven staan! Zo niet, dan moet je terug :)

 

- Wasknijpers: Schrijf alle letters op verschillende wasknijpers en laat de kinderen woorden vormen die gedicteerd worden. Laat de kinderen de woorden ook voorlezen

 

- TIK TAK BOEM: Zet je timer op 1 minuut. Laat de anderstalige nieuwkomers om beurt woorden opsommen bij een bepaalde klank of breng de klanken door elkaar aan. Wie hier niet in slaagt voor de "bom" ontploft verliest.

 

- Schrijf samen een tekst met een bepaalde klank die op de voorgrond komt: een tekst met tweeklanken, een tekst met sch-woorden, een tekst met korte en lange klanken.

 

 

 

 

3. Verzameling internetlinks rond "klanken" (algemeen).

om met anderstalige nieuwkomers en leerlingen aan de slag te gaan.

4. Verzameling internetlinks rond "woorden" en "zinnen".

om met anderstalige nieuwkomers en leerlingen aan de slag te gaan.

 

 

 

© taalrijk.be, 2016, door Sanne Pittomvils

Met dank aan: Pixabay & Openclipart.

 

 

Klik hier voor de gebruiksvoorwaarden